tiistai 10. heinäkuuta 2012

Rasvoista energiaa


Moni yhdistää terveellisen ruokavalion rasvattomaan ruokavalioon. Kaupan hyllyt notkuvat erilaisia 0% rasvaa -tuotteita – näitäkös syömällä sitten laihdutaan? Vilkaisepa tuoteselostusta. Usein vähärasvaiset tuotteet saadaan maistumaan suurilla määrillä sokeria. Kumpi on suurempi paha, rasva vai sokeri? Vaihdatko normaalijugurtin rasvattomaan jugurttiin, syöt iltapalaksi lihapiirakan ja mietit miksi et laihdu ja kolesterolit huitelevat katossa? Ihminen tarvitsee rasvoja. Hyvät ja pahat rasvat, mitä ne olivatkaan?


Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan ihmisen tulisi saada 25-35% kokonaisenergiankulutuksestaan rasvasta. Koska rasva sisältää 9kcal per gramma, 2000 kilokalorin ruokavaliolla tämä tarkoittaa n. 55 g rasvaa. Itse syön suhteessa hieman vähemmän, 2500 kilokalorin off- ruokavaliolla, noin 50-60g rasvaa. Lisäksi syön omega3-kapseleita yhden kymmentä rasvatonta painokiloa kohti. Toki dieetillä ollessa rasvoista on karsitttava sen suuren energiapitoisuuden vuoksi, mutta kokonaan pois niitä ei kannata missään tapauksessa jättää. Ruuasta saatava rasva on joko tyydyttynyttä eli ns. kovaa rasvaa tai tyydyttämätöntä eli ns. pehmeää rasvaa. Käytännössä kovat rasvat ovat kiinteässä muodossa huoneenlämmössä. Rasvan laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, edelleen ihmiset ottavat suurimman osan rasvoista kovista rasvoista, kun taas pehmeiden rasvojen osuus ruokavaliossa jää liian pieneksi. Pehmeällä rasvalla on paljon suotuisia terveysvaikutuksia, se mm. parantaa sokeriaineenvaihduntaa, ja auttaa hallitsemaan verenpainetta ja kolesterolipitoisuutta. Käytä vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita, ja lisää ruokaasi kohtuullisesti puhtaita öljyjä ja kevytlevitteitä. Suosi muutaman kerran viikossa rasvaista kalaa ja nauti päivittäin pähkinöitä ja siemeniä. Cake!!



Mikäs ihmeen kylmäpuristettu kookosöljy? Kookosöljyä voit käyttää normaaliin tapaan muiden öljyjen sijaan. On kiisteltyä, onko kookorasva hyväksi vai ei. Kookosrasva koostuu miltei kokonaan tyydyttyneestä rasvasta. Ihminen kuitenkin tarvitsee myös kovia rasvoja. Kookosrasvan terveysvaikutusta puoltaa juurikin se, että se tehostaa omega 3-, 6-, ja 9- rasvahappojen imetymistä. Kookosrasvan myös väitetään edesauttavan rasvaliukoisten vitamiinien sekä aminohappojen imeytymisetä ja vaikuttavan immunologiseen järjestelmään positiivisesti sekä edistävän painonhallintaa. Suosittelisin käyttämään kookosöljyä yhdessä muiden öljyjen kanssa päivittäin! Öljy soveltuu myös loistavasti ihon ja hiusten hoitoon ;) Kookosöljy on suhteellisen kallista, johtuen sen vaativasta valmistusmenetelmästä. Kookosöljyä on myytävänä esimerkiksi eri luontaistuotekaupoissa sekä fitnesstukku.com:ssa.



Toinen öljy, jota suosittelen käyttämään, on Udo's oil. Se on kylmäpuristettujen öljyjen sekoitus, jonka rasvahappokoostumus on optimaalinen! Öljy sisältää runsaasti omega 3-, 6-, ja 9-, rasvahappoja. Sopii loistavasti esimerkiksi salaatinkastikeeksi. Myös Udo's oilin löydät esimerkiksi fitnesstukku.com:sta, ei kun testiin!







Vielä poseerausta, olipa kummasti virtaa treenata tankkauksen jälkeen!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti